Home Reisverslagen Fotoalbums Archief Oracle
Home reisverslagen fotoalbums

A1 Grand Prix Zondag 1 oktober Zandvoort aan ZeeIn verband met de te verwachten drukte hadden we besloten om met de trein naar Zandvoort aan Zee te gaan. Omdat op 1 oktober ook aan het spoor gewerkt werd in Rijen, konden we niet voor 8.09 uur vanuit Tilburg vertrekken. Tot aan Haarlam verliep de reis zeer voorspoedig, en zelfs zonder vertraging. Toen we in Haarlem aankwamen we het hele peron val zagen staan met A1 GP bezoekers, die allemaal in dezelfde treinen moesten, begonnen we al te vrezen dat het nog wel even zou kunnen duren. Na een klein uurtje en drie treinen verder lukte het ons eindelijk om in een trein te geraken. Ondertussen begon het al tegen 11.00 uur aan te lopen, en toen we eindelijk op het circuit aankwamen konden we de A1 gp auto's wel horen, maar niet zien. Jammer maar helaas. De sprintrace hebben we dus helaas gemist. We zochten een mooi plaatsje op in de duinen (net voor de tarzan bocht), en vanaf deze plaats hebben we alle overige races bekeken.

De eerste race die we gezien hebben was de BenQ Siemens 130i Cup Race. Een redelijke race, waar vooral het geluid van botsende BMW's opviel. Tegen het einde van de race was er bijna geen BMW meer schadevrij. NA de race hebben we nog even overwogen om een rondje om het circuit te lopen, maar vanwege de drukte, en omdat we eignelijk wel een goede plaats hadden zijn we toch maar blijven zitten.

De volgende race was de BRL race. Geprepareerde auto's met uitlaten aan de zijkanten, waar regelmatig vlammen uit kwamen. Het motorgeluid werd al wat luider. Mede omdat hier bijna 40 auto's mee reden, werd dit een spectaculaire race. Helemaal toen er in het midden van de race een flinke regenbui viel. In enkele ronden zagen we zeker zes auto's de tarzan bocht missen en rechtdoor de grindbak inschieten. We hadden dus toch een goede plek uitgekozen.

Voor de feature race mocht onze grote vriende Jantje Smit het volkslied komen zingen, werden er enkele demonstraties gegeven met spykers, me tsponsers erin, en gaf de gehele familie Coronel een drift demonstratie, met donuts en al. Vooral de drift met de voorwielen op het circuit en de ahcterwielen door de grindbak was spectaculair.

Hierna werd het tijd voor de warming up, en zagen de eerste A1 gp wagens voorbij scheuren. Je kon duidelijk zien (en horen) dat deze auto's veel meer vermogen hadden. Hierna was het tijd voor de start. In plaats van de sjeik mocht onze eigen premier JP Balkenende de inmiddels beroemde woorden uitspreken. 'Ladies and gentlemen, for the pride of your nation, Start your engines.' Toen ging het helemaal los. Alle motoren werden tegelijk gestart. Het was indrukwekkend om alle auto's volgas de eerste bocht in te zien vliegen. Gelukkig gebeurden er geen ongelukken. Bleekemolen deed het redelijk. Hij lag al vrij snel zevende. Na een vroege stop van Bleekemolen valt hij terug buiten de top tien. Maar door een safety car situatie schuift hij al snel op naar de vierde plaats. De eerste druppels regen beginnen naar beneden te vallen. De druppels worden een flinke bui, en alle auto's moeten naar binnen voor regenbanden. Bleekemolen ligt derde. Met een mooie uitremactie van bleekemolen gaat hij in de tarzanbocht buitenom naar de tweede plaats, omd it een ronde later te herhalen voor de koppositie. Ook deze inhaalactie gebeurt weer voor onze neus, we zitten dus nog steeds goed. Bleekemolen ligt eerste en het publiek gaat helemaal los. Elke keer dat bleekemolen langst raast, wordt hij met luid gejuich, getoeter en aangemoedigd. Dan begint de baan op te drogen, en gaan de andere auto's naar binnen om banden te verwisselen. Bleekemolen keist ervoor om op regenbanden te blijven rijden. Omdat het nu droog blijft verliest hij echter steeds meer terein om uiteindelijk in de laatste ronde van het podium af gereden te worden. Jammer, maar het was een geweldige race.

Na de A1 race volgt nog de porche GT race. Deze hebben we vanaf de hoofdtribune bekeken. Hierna was het racegeweld over en wilden we met de trein weer terug naar huis. Alleen is het station afgesloten en is de wachttijd op een trein ruim anderhalf uur. We besluiten in Zandvoort wat te gaan eten, maar daar is het natuurlijk ook overal druk of vol. In het eerste restaurant waar we kunnen zitten bestellen we wat te eten, ook dit zal anderhalf uur duren volgens de ober, maar we wachten liever in een restaurant dan voor het station dus vooruit. We kregen ons eten na ongeveer een uur. Hierna zijn we naar het station gelopen, en we kunnen nog net in een overvolle trein stappen naarLeiden. Tot aan Haarlem staan we samen met nog 30 anderen synchroom in en uit te ademen, anders pastte het allemaal niet. Vanaf Haarlem kunnen we weer gewoon zitten, en tenslotte komen we om 22.30 uur in Rijen.

Het was een leuke, gezellige spectaculaire dag die ik niet had willen missen. Ik hoorde dat Zandvoort de komende drie jaar ook een contract had afgesloten met de A1gp.........hieronder volgens een aantal foto's:

Het officiele A1 Grand Prix Logo.
Schilders 2006
Ontwikkeld door Jorg Schilders